Ons verhaal

Lieve koffiegenieter,

Waarom (H)éérlijk Koffie?
(H)éérlijk Koffie gelooft in het dichter bij elkaar brengen van koffie consumenten (jij en ik) en koffie producenten (de koffieboer). Dit willen we doen door het verhaal achter elke kop koffie te vertellen: waar, door wie en hoe is de koffie geproduceerd? Hoeveel verdient de boer zelf voor zijn of haar harde werk? Hoe verhoudt zich dat tot de prijs die wij als koffie consumenten uiteindelijk betalen? Dit laatste kan erg scheef zijn in de huidige koffiemarkt.

Vandaag de dag wordt 99% van alle koffie als rauwe, groene bonen geëxporteerd naar het Westen om daar geroosterd te worden. Dit betekent dat een koffieboer vaak maar €2 verdient aan een kilo groene koffiebonen, terwijl deze kilo na het roosteren in het Westen zo’n €30 kost. De waarde toevoeging en het winst maken vindt dus plaats in het Westen.

(H)éérlijk Koffie vindt dat koffieboeren een eerlijkere prijs verdienen én dat waarde toevoeging ook in het koffieproducerende land kan. Daarom werken we samen met Spring Valley Coffee: een koffiebrander in Nairobi die Keniaanse boeren standaard een hogere prijs kan betalen door de bonen in Kenia te verwerken tot koffie. 

Wij als (H)éérlijk Koffie gaan deze koffie importeren. Eerlijk uit Kenia, heerlijk voor bij jou thuis. 

Liefs van Lonneke en Monica